четвер, 11 жовтня 2018 р.

   ДОРОГАМИ ВІЙСЬКА ЗАПОРІЗЬКОГО
                        історичні мандри
 14 жовтня в Україні відмічають три великих свята: День захисника Вітчизни, День українського козацтва та Покрову Пресвятої Богородиці. Ці свята для кожного громадянина, кожної небайдужої особистості, кожного християнина.
День Українського козацтва — це данина пам’яті всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності. Саме виникнення козацтва допомогло консолідувати українців у боротьбі проти численних ворогів, які в XV-XVII століттях неодноразово намагалися завоювати українські землі. 
Бібліотекарі зустрілися напередодні свят з підопічними Білгород-Дністровського міського територіального центру соціального обслуговування і студентами Білгород-Дністровського коледжу природокористування, будівництва та комп'ютерних технологій та розповіли про українських гетьманів, отаманів, кошових. Презентували нові книжки з історії козацтва.
Гетьман. Слово, яке здатне викликати чимало асоціацій практично у кожного українця. Асоціацій героїчних - "гетьманська слава", іронічних - "до булави треба голови" та самоіронічних - "де два українця, там три гетьмани..." Слово це буквально просякнуто історією і водночас - якоюсь бадьорою, невмирущою енергетикою.Слово, яке звучить майже як "своє", хоча за походженням є неукраїнським і взагалі неслов'янським, не маючи нічого спільного з лунким українським "геть". Так, "гетьмани в золотих жупанах" були не тільки в Україні. Але українською специфікою є те, що саме в Українській козацькій державі гетьман став у силу історичних обставин майже незалежним володарем...
 Сьогодні наші слухачі були різного віку, освіти, але усі з зацікавленням слухали розповідь про героїчних предків, особливу увагу привернула історія козацького ватажка Івана Сірка.













Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...