неділю, 22 лютого 2015 р.


           Рідна мова – найдорожчий скарб.

 «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка живого духу, багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, почування» (П. Мирний).
 Великі люди землі завжди підкреслювали велике значення рідної мови в житті народу. Великий майстер російського художнього слова Іван  Тургенєв присвятив російській мові свою чудову поезію в прозі, де є такі слова: «У дні сумнівів, у дні тяжких роздумів про долю моєї батьківщини, - ти одна мені підтримка й опора, о велика, могутня, правдива і вільна російська мово!..» Аварський письменник Расул Гамзатов так висловився про мову свого маленького народу: «Моя рідна аварська мово! Ти моє багатство, скарб, що зберігається про чорний день, ліки від усіх недуг…»
  Людина, яка любить свій народ, є громадянином своєї держави, повинна добре володіти рідною мовою, бо, як зазначав французький письменник-просвітитель Вольтер, за шість років можна вивчити всі європейські мови, а рідну треба вчити все життя, щоб засвоїти її невичерпні глибини. І засвоювати потрібно, адже вчені довели, що найбільше виразити і розвинути свій талант, свої обдарування людина може тільки рідною мовою.
Усний журнал до Міжнародного дня рідної мови перегорнув свої сторінки для військовослужбовців Білгород-Дністровького прикордонного загону. Поважні слухачі дізналися  про різноманіття мов у світі, про те, що мови – це дуже важливо, а також про те, що мова – є візитною карткою кожного народу. Окрема сторінка була присвячена українській мові, яка займає провідне місце серед інших мов і якою розмовляють в Україні та світі майже 45 мільйонів людей. Лунали українські пісні у виконанні Олександра Таранця, Ніни Матвієнко, Кузьми Скрябіна.
Бібліотечний захід ще раз нагадав присутнім, що збереження мови не просто залежить від кожного з нас, а є нашим обовязком, своєрідним внеском у збереження світової культурної спадщини. Вітаємо усіх зі святом і закликаємо: бережіть рідну мову!







   До бібліотеки на краєзнавчу годину "Література рідного краю"завітали учні 5-го класу, які дізналися про літераторів нашого міста. Письменники пишуть різними мовами, але їх об'єднує одна тема - любов до рідного краю, до людей.










Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...