субота, 28 березня 2015 р.

                                     СВІТ - ТЕАТР!
     27 березня - Міжнародний день театру 
Багато століть театральне мистецтво не втрачає своєї популярності, а навпаки розвивається і приносить нам радість. Театр має виключно важливе етичне і художнє значення, несе в суспільство ідеї гуманізму і добра, сприяє формуванню естетичного смаку, розширенню кругозору.
 27 березня весь світ відзначає Міжнародний день театру. Він був заснований у Відні на IX конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО.
Витоки сучасного театру як мистецтва можна знайти ще в давніх мисливських і сільськогосподарських забавах, а також у масових народних обрядах. Перший театр був створений в Греції ще у V столітті до н.е.
Щодо українського театру, то з ХІ  століття відомі театральні вистави скоморохів.
В епоху Київської Русі елементи театру були в церковних обрядах. Про це свідчать фрески Софійського собору в Києві (ХІ століття).
Сьогодні театр здобув унікальні технічні можливості. Він справді вражає яскравістю костюмів (що навіть в найдрібніших деталях відбивають епоху, до якої відноситься дія вистави), видовищністю різноманітних декорацій, багатством звукового оформлення. Але він змінюється, вдосконалюється. Це стосується режисерських постановок і гри акторів: на сцені ставляться й розв'язуються глобальні, загальнолюдські проблеми сучасності та психологічні питання. Режисери звертаються як до творів найдавніших митців, так і до найсучасніших надбань людства, акторські трупи подорожують країнами, збагачуючи свій досвід, набуваючи нових знань та майстерності.
Понад 70 театральних колективів України щовечора вводять своїх глядачів в країну відкриттів, показують їм героїв нашого часу, знайомлять з скарбами класики, кличуть до роздумів про час і про себе.
Шість театрів опери та балету відкривають чарівний світ музики, гармонії і краси, три театри музичної комедії та оперети кличуть до себе любителів цього іскрометного жанру. Лялькові театри і театри юного глядача прилучають до мистецтва дітей. Але найпоширеніші театри — драматичні і музично-драматичні.

 Змінюється життя, але театр, як і раніше, будить добрі почуття, піднімає людину над буденністю, сприяє гуманізації суспільства. І сьогодні Міжнародний день театру — це не просто професійне свято майстрів сцени, це справді наше свято — свято мільйонів небайдужих глядачів.
 Для прихильників театрального мистецтва та для юних відвідувачів бібліотеки ми підготували книжкову виставку-інсталяцію.








Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

ПРИВІТ, ЄВРОПО! книжкове рандеву 9 травня (День Європи) відбулося в Білгород-Дністровському коледжі природокористування, будівництва та комп...