пʼятницю, 22 травня 2015 р.

            Ми прийшли дати вам Слово...
     24 травня - День слов'янської писемності і культури

Писемність, мова – то є душа  кожної нації,  її святощі,  її найцінніший скарб.  В мові наша давня й нова культура, ознака нашого національного визнання. 24 травня в Україні,  Росії,  Білорусії, Болгарії, Сербії, Словаччині, Македонії, Чорногорії,  Чехії відзначають День словянської писемності та культури. Свято приурочено до дня вшанування памяті рівноапостольних святих Кирила і Мефодія – словянських просвітителів та провідників християнства.
Кирило і Мефодій вважаються «батьками» словянської абетки, створеної на основі грецької. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця».  В далекому 9 сторіччі  вони присвятили все життя створенню і розповсюдженню писемності для словянських народів і утвердженню словянської  культури як рівноправної серед культур європейських народів.
Бібліотека ім. Лесі Українки  підготувала  інформаційну виставку про життя і діяльність великих словянських просвітителів. Серед  представленої літератури книжка В.Воскобойникова «Братья» із серії «историческое повествование» -  про часи, які нам,сьогоднішнім людям, важко осягнути. Історико-літературна монографія «Костянтин і Мефодій» митрополита Іларіона (І.Огієнка) розповість читачам про християнсько-просвітительську діяльність  братів. Книга В.А.Истрина «1100 лет славянской азбуки» познайомить читачів з повним драматичних подій життям  солунських братів, а також порівняє характеристику  і долю двох давніх словянських абеток – кирилиці та глаголиці. А стаття кандидата мистецтвознавства Р.Байбурової, яка опублікована в журналі «Наука и  жизнь» №5 (2002р.,) розкаже читачам  про те «Как появилась письменность у древних славян». Виставка проілюстрована  великою кількістю світлин цікавих рукописних і друкованих кирилицею книжок.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...