пʼятницю, 26 серпня 2016 р.

        Перший, другий...мільярдний...
          (до Всесвітнього дня народонаселення)



Потреба в обліку населення виникла за сивої давнини. Навіть стародавні примітивні держави потребували даних про кількість свого населення - зі скількох можна зібрати податі, скількох чоловіків забрати у військо тощо. 
Найдавніші відомі переписи було проведено в найдавніших державах світу. є дані, що в Єгипті обліки населення вели ще майже 5 тисяч років тому, на півтисячоліття молодшими є відомі переписи в Китаї. Здебільшого вони мали примітивний характер. Так, скіфський цар Аріанта підрахував кількість своїх підданих, наказавши кожному під страхом смертної кари принести наконечник стріли. Починаючи з 435 року до н. е. регулярні переписи громадян за верствами здійсновали у Стародавньому Римі та по всій Римській імперії. Проводили їх за місцем народження. 
Історія свята пов'язана з днем, коли населення земної кулі становило 5 мільярдів жителів - ця подія відбулася 11 липня 1987. Через 2 роки з ініціативи Організації Об'єднаних Націй ця дата була офіційно оголошена Всесвітнім днем народонаселення.


Встановлення  такого свята є спробою привернути увагу світової спільноти до найбільш актуальних питань народонаселення, різних програм суспільного розвитку, а також пошуку вирішення спільних для всього людства проблем. Швидке зростання народонаселення розпочалося з 60-х років минулого століття. З 1960-го по 1999 рік кількість жителів Землі збільшилася більш ніж удвічі, переваливши в жовтні 1999 року відмітку в 6 мільярдів чоловік. Абсолютний приріст населення в даний час складає майже 77 мільйонів щорічно, причому 95% цього числа припадає на частку країн, що розвиваються. На практиці це означає, що майже 67 мільйонів дітей не можуть отримати освіту, а 925 000 000 людей на Землі живуть, відчуваючи хронічний голод. Згідно  ООН, сьогодні населення земної кулі вже перевищило 7 мільярдів, до 2023 року ця цифра перевищить  8 мільярдів осіб .



Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...