неділю, 10 вересня 2017 р.

          ЗАПОВІДНИКИ УКРАЇНИ
екологічний марафон
Дніпровсько-Орільський природний заповідник





Перший, і поки що єдиний природний заповідник на Дніпропетровщині народився в 1990 році. Знаходиться він на лівому березі Дніпра між двома містами – Дніпродзержинськом і Дніпропетровськом.  Біля заповідника зливаються з Дніпром води найчистішої річки області – Орелі, і саме це віддзеркалено в його назві.
На сьогодні заповідник – один з небагатьох залишків славнозвісних дніпровських плавнів. Які ж вони, заповідні плавні? Численні широкі й вузенькі протоки, заплавні озера, вкриті водяним горіхом і лататтям, непролазні зарості очерету, а між ними – вузькі гриви, вкриті заплавним лісом, який складають осокірники і вербняки, а по найвищих позиціях зростають низькорослі в’язові дубняки.
Своєрідний і неповторний рослинний і тваринний світ заповідника. Серед чисельних його мешканців – багато рідкісних, ендемічних і зникаючих видів. Тут знаходять собі притулок такі раритети, як бобер і видра, різнокольорова ящурка і степова гадюка, гніздиться володар повітряного простору – орел-сіруватень, на річкових косах – гніздові колонії червонокнижного кулика-сороки, зуйків і крячок.
На піщаних кучугурах збереглися реліктові і ендемічні рослини – такі як ковила дніпровська, верблюдка дніпровська, юринея харківська, жовтозілля дніпровське. Саме в заповіднику знайдено рідкісну папороть – вужачку. Найближчі відомі місця її зростання віддалені від заповідника на багато сотень кілометрів на північ. А поруч з нею – ендемічний кушир донський. Ця мало примітна водна рослина – дуже рідкісна, центр її розповсюдження – водойми заплави Сіверського Дінця. Яким дивом опинилася вона в озерах Дніпрової заплави – ще нерозгадана таємниця. І таких загадок додає природа доскіпливим науковцям заповідника щодня. Так, вже попередні дослідження грибної флори, планктону водойм подарували вченим знахідки видів, раніше невідомих для території України!
Вражає своїм багатством живе населення заповідника. Рослинне царство складають 700 видів судинних рослин, а також – маловивчені мохи, водорості та лишайники. Тваринний світ заповідника налічує не менше 4300 видів, в тому числі 30  - ссавців, 162 - птахів, 6 - плазунів, 9 - земноводних, 45 - риб, решту складають безхребетні тварини. В заповіднику охороняються 13 видів флори і 25 видів фауни, занесених до Червоної книги України. В їх числі – зозулинці шоломоносний і болотний, коручка болотна, шафран сітчастий, поліксена, стерлядь, гадюка степова східна, мишівка степова, видра річкова. Сальвінія плаваюча і водяний горіх дніпровський охороняються також міжнародною Бернською конвенцією. З тварин заповідника до цієї конвенції занесено понад 80 видів.
 Важливу роль відіграє заповідник в сучасній екологічній освіті регіону. Декілька років на його теренах функціонувала “Школа живої природи”, нині в заповіднику прокладено дві екологічних стежки, по яких проходять еколого-освітні екскурсії для учнівської молоді Дніпропетровщини.
 Незважаючи на труднощі, з якими спіткається заповідник і його люди в повсякденному житті, всупереч близькості промислових гігантів – Дніпропетровська і Дніпродзержинська (адже відстань між ними і заповідником усього декілька кілометрів) – заповідник залишається дивовижним осередком незайманої дикої природи на Придніпров’ї.
Матеріали з сайту http://dikun.at.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...