вівторок, 23 лютого 2021 р.

               ОБЕРНУЛАСЯ НА ЛЕГЕНДУ

                         до ювілею Лесі Українки

Лютий цього року - це місяць Лесі Українки. Її ювілейний місяць. Бібліотекарі кожен день зустрічаються з різними категоріями слухачів, читачів і всім розповідаємо про нашу Лесю, про її дитинство, зростання, про її велику боротьбу з хворобою, про її Творчість.

 Учнів 8-а та 8-б класів ЗОШ №1 знайомили з історією появи першої збірки поетеси "На крилах пісень"(завідуюча бібліотекою Влезько Світлана).

  "Оце я врешті зладила до друку свої вірші...-написала Леся Іванові Франку 20 квітня 1892 року. - (...)останню коректу, будьте ласкаві, самі протримайте, то вже буде мені на певність, що хоч у моїх віршах і є помилки поетичні, та не буде жодних друкарських.(...) Послухавши Вашої ради, я не містила жодних перекладів, бо й справді, краще їх окремо видати(...). Тепер мені зостається перепросити Вас за прийдешні клопоти та подякувати за добру волю, з якою Ви беретесь мені помагати вийти на світ з моїми піснями".

 За високими вікнами ЗОШ №1 відкривається чудовий вигляд на давню фортецю і саме цю, нашу середньовічну кріпость відвідувала двічі Леся Українка. І будова дуже вразила поетесу, і з'явилися такі строки:

                            Сі круглії вежі й високії мури -

                            Страшні та суворі, непевні, понурі.

                            І скрізь у тих мурах стрільниці-бойниці, 

                            При вежах тих сумнії "темні темниці".

Про перебування Лесі Українки в нашому краї учням розповіла бібліотекар Дмитрієва Надія.

                                           









Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...