суботу, 12 квітня 2014 р.

           Зберігаючи природу рідної країни – ти                        зберігаєш її Незалежність.

  Тематика заходів, які проходять в бібліотеці ім. Лесі Українки, різноманітна. Але екології приділяється особлива увага.
  Наука, яка вивчає життя різноманітних організмів в навколишньому середовищі, повинна стати головною в світі. Тому що від навколишнього світу залежить наше життя, життя наших дітей та онуків. На екологічних бібліотечних заходах ми пояснюємо слухачам – дорослим, юнацтву, дітям – що від кожного з них залежить чистота в нашому місті, країні, світі. Саме на цю тему ми розмовляли зі студентами 1 курсу Державного аграрного технікуму. Усний журнал розгорнув перед ними сторінки, які розповіли про екологічну науку, про головні екологічні проблеми України,  про «Червону книгу України», про міфи та утопії в екології.
  Проблема нестачі чистої питної води,  скорочення життя, забруднення повітря, скорочення кількості тваринного та рослинного світу, проблема утилізації  побутових відходів, незаконна забудова берегів річок, озер та морів, Чорнобиль.
  А ще, однією з головних проблем є безпритульні тварини. І в цьому повинна тільки людина.
       «Мама нам иногда говорила, что животные – друзья человека. «А человек нам тоже друг?» - спрашивал я в ответ. Но мама молчала. Странно, но часто мама сидела на дороге возле ворот и смотрела вдаль, будто ожидая кого-то. Мы никогда не спрашивали, кого она ждёт, просто садились рядом и ждали вместе с ней. Нам нравилось представлять, что однажды вдалеке на заснеженной дороге покажется Кто-то. И это будет начало новой жизни. И уже не будет вечно колющих «иголок» в животиках и не нескончаемой дрожи от холода. Будет еда, будет тепло, будет настоящий Дом. Но когда кто-нибудь появлялся на горизонте, мы всегда прятались, ведь мечты – это одно, а настоящая жизнь – совсем другое… Мама всё чаще смотрела на нас с безысходностью в глазах, отчего нам становилось страшно. Есть ли у нас шанс на жизнь?..
        …А где-то в городе, дома, в тепле, с кружкой горячего чая сидите вы. И вам совсем не важно, что в глубине дачного посёлка, где уже нет уличных фонарей, где стоят покрытые снегом, безжизненные дома, живёт Она, Ваша собака или кошка. Та, что дарила столько света и радости, та, что всё лето играла с ребёнком, та, что по вашей вине родила потомство, обречённое на верную смерть, та, что… всматриваясь вдаль, сидит и ЖДЁТ СВОЕГО ХОЗЯИНА.
           Ещё не поздно вернуться и всё изменить». 
 Цей клич про допомогу зі сторінки Фейсбука «Оберіг долі захист тварин».
Головна мета нашого заходу – достукатись до молоді, розбудити її , навчити бути небайдужою .









 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...