вівторок, 14 жовтня 2014 р.

  Історичний калейдоскоп
Вічне дерево роду козацького
14 жовтня - День українського козацтва

Козаки... В історії українського народу вони з'явилися, як з'являються найшляхетніші легенди про істинних лицарів, оборонців рідного краю. Тепер уже ніхто не здатний з'ясувати, коли та де зародилася найперша ватага цих степових одчайдухів і що саме спонукало їх об'єднатися в козацькім товаристві; хто був їхнім ватажком та яка судилася йому доля. 
 Козацька слава долинула до нас із-поза віків, отож єдиним свідченням існування перших козацьких загонів, їх поривань і боротьби можуть слугувати скупі словеса літописців, описи вражених, зачарованих мандрівників та скарги приборкуваних правителів. Завдяки козацьким історикам-М.Бєльському, М.Максимовичу, Д.Яворницькому, В.Антоновичу, М.Грушевському, які використали літописні джерела, ми дізналися про створення, розквіт та занепад Козацької держави.














 Бібліотечний захід дав можливість учням 6 класу дізнатись:
1) які книжки про козаків є в фонді - бібліографічний огляд "Козаки. Лицарський орден України";
2) переглянути відео "Українське козацтво. Коротка історія в картинках;
3) познайомитися з новою книгою "Лицарство козацьке. Степ і воля - козацька доля"  
Цю книжку присвячено запорізьким козакам і Запорізькій Січі – козацькій державі зі своїми законами, життєвим устроєм та кодексом честі. Видання оформлено яскравими ілюстраціями і насичене цікавими історичними фактами з життя українських лицарів.
4) знайомство з серією науково-популярних книжок про історичні події козацької доби та про життя гетьманів і ватажків;
Захід закінчився переглядом чудового хореографічного номера "Запорожці" в виконанні Державного академічного хореографічного ансамблю танцю України ім. Павла Вірського.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...