четвер, 6 листопада 2014 р.

                         На все впливає мови чистота…
               9 листопада – День української писемності та мови

Від раннього дитинства й упродовж усього життя людина повязана з мовою. Мова відрізняє людину та підіймає її над усім світом. Розпочинається прилучення дитини до краси рідної мови з бабусиних казок і материнської колискової. Кожен день – це день пізнання і найкращий вчитель – рідна мова. Вона – наше найзіркіше, найнепомильніше око, наймогутніша сила. За допомогою мови ми проникаємо в думи і почуття, які хвилювали людей за тисячоліття до нас. Можемо звернутися до своїх нащадків і передати їм найсокровенніше. Мова – найвірніший посланець з минулого в сьогодення і з сьогодення у майбуття. Це схованка мудрості і невмирущості народу.
Мова несе багато функцій, вона є засобом консолідації суспільства. Кожна національна мова є унікальною загальнолюдською цінністю як неповторний спосіб пізнання світу.
 Великий педагог Костянтин Ушинський писав, що коли дитина вивчає рідну мову, вона «п’є життя і силу з рідної груді рідного слова. Воно пояснює їй природу, як не міг би пояснити її жоден природознавець; воно знайомить її з характером людей, що її оточують, з суспільством, серед якого вона живе, з його історією та його прагненнями, як не міг би ознайомити жоден історик; воно вводить і в народні вірування, в народну поезію, як не міг би ввести жоден естетик; воно, нарешті, дає такі логічні поняття й філософські погляди, яких, звичайно, не міг би дати жоден філософ». Невипадково великий французький філософ Вольтер стверджував, що основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою, рідну, треба вивчати все життя.
Бібліотека допомагає всім бажаючим вивчити і вдосконалити знання рідної мови: мовознавчі заходи проводяться для різних категорій читачів, поповнюється та пропагується фонд літератури з мовознавства. 
  Книжкова виставка-порада «На все впливає мови чистота» знайомить відвідувачів з довідковою та учбовою літературою з української мови, розкриває велику кількість дуже цікавих статей зі спеціальних періодичних видань про культуру мовлення.
   

Все  в  тобі  з'єдналося,  злилося –
Як  і  поміститися  в  одній! –
Шепіт  зачарований  колосся,
Поклик  із  катами  на  двобій.

Ти  даєш  поету  дужі  крила,
Що  підносять  правду  в  вишину,
Вченому  ти  лагідно  відкрила
Мудрості  людської  глибину.

І  тобі  рости  й  не  в'януть  зроду,
Квітувать  в  поемах  і  віршах,
Бо  в  тобі – великого  народу
Ніжна  і  замріяна  душа.

В.Симоненко
МОЯ МОВА


Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...