четвер, 29 січня 2015 р.

      Сторінки історії: жертви Голокосту
година пам'яті

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту - пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Відзначається щорічно - 27 січня. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі.
Уперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі в 2006 році, а в Україні на державному рівні відзначається з 2012 року. В цей день відбувається вшанування пам'яті жертв.
Запам'ятати, не забути, передати спогади тих, кому пощастило вижити - найголовніше завдання останнього покоління Голокосту.
Україна - перша країна на пострадянському просторі, де вивчення Голокосту стало обов'язковим у школі, і це не випадково, адже на території України було знищено найбільшу кількість євреїв - майже половину від кількості усіх жертв.
У гітлерівських таборах знищено понад 6 мільйонів євреїв, мільйони представників інших національностей. Загиблі у печах Освенцима були нашими співвітчизниками. вважали Україну своєю Батьківщиною, творили її матеріальне та культурне багатство.
В цей день пам'яті щиро висловлюємо слова співчуття рідним і близьким усіх загиблих від рук нацистів у роки Другої світової війни. Сплановане і систематичне вбивство мільйонів євреїв та представників інших національностей є незрозумілим проявом людської жорстокості і визнається світовим співтовариством злочином, який не має терміну давності.
Бібліотекарі розповідали про страхітливі події Другої світової війни учням 11-х та 9-их класів міського ліцею, відбувся перегляд відеоматеріалів про табір смерті. Лунали вірші, які були написани в пам'ять про загиблих. Ми розповіли про художні та документальні книжки, в якіх головна тема - трагедія єврейського народу, а також про фільми на цю тему.









Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...