четвер, 15 жовтня 2015 р.

            "...ми, браття, козацького роду"


14 жовтня – Свято Покрови, традиційний день Українського козацтва і День захисника України. Покрова – традиційне свято українського війська з найдавніших часів.
Ще в “Літописі Руському”  було сказано, що Великий князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Землю Руську під покров Божої Матері (11 століття). Велика кількість православних церков, побудованих в княжі і козацькі часи, були присвячені пошануванню Богородиці.
Особливо шанували Покрову українські козаки. На Запорозькій Січі впродовж кількох століть діяла Церква Покрови Пресвятої Богородиці. Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.
Історики вважають, що українське козацтво виникло в 1480-х роках, але тільки в середині XVI століття їхня кількість зросла настільки, що козацьке військо почало впливати на перебіг політичних подій в Україні і Європі. Європейські монархи наймали козаків для участі у військових операціях. Спочатку їх основну масу становили селяни-втікачі. Були серед них також позбавлені сану міщани, духовенство, збідніла знать. До козацьких лав уливалися поляки, білоруси, росіяни, татари, але основу козацтва Придніпров’я складали українці. Російський різновид козацтва розвинувся на річці Дон. Саме слово „козак” має тюркський корінь і означає незалежну людину, яка не має чітко визначеного місця у суспільстві. Упродовж кількох століть українське козацтво захищало український народ від експансії з Півдня і Заходу.

Історичні години, під час яких бібліотекарі розповідали про ці знаменні дати, було проведено в міському ліцеї (5-а, 6-а, 7-а класи) та ЗОШ №4 (8-а клас). Учні познайомились з цікавими сучасними книжками про козаків, подивилися відеоматеріали про історію козацтва.













Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

ПРИВІТ, ЄВРОПО! книжкове рандеву 9 травня (День Європи) відбулося в Білгород-Дністровському коледжі природокористування, будівництва та комп...