вівторок, 20 червня 2017 р.

 КНИЖКОВА КОЛЕКЦІЯ В БІБЛІОТЕЦІ
Бібліотека ім. Лесі Українки підтримує професійний та дружний зв’язок з бібліотекою та викладачами Державного аграрного технікуму. На запрошення Нікуліної Зої Тимофіївни – викладача і керівника музею технікуму, бібліотекарі прийняли участь в класному часі для студентів 1-го курсу на тему «Колекції та колекціонери», який відбувся в стінах музею учбового закладу.
Колекціонування взагалі та колекціонування культурних цінностей
зокрема – це багатогранний і різноманітний світ, який дає насолоду та
робить насиченим життя багатьох людей і як хобі, і як бізнес.
Колекціонерів у світі дуже багато, їхні колекції різноманітні, вони
різні за вартістю та художньо-історичною цінністю, іноді дивують ідеєю
своєї направленості. Існує дуже багато напрямків колекціонування і, звісно,
й колекціонерів, які збирають колекції, також багато. Ці колекції
містять різну кількість експонатів. Найбільші колекції зібрані у відомих на
весь світ музеях.
Хто з нас у дитинстві не збирав марки, календарики, монети,
етикетки сірникових коробок, моделі автомобілів, фото акторів, роман-
тичні листівки, обгортки від цукерок та інші «захоплюючі» на той час
речі? Згадайте захват від нової або рідкісної речі, особливо тієї, що подолала
кордони, для вашої колекції. Саме колекції ми тоді збирали. І де вони?
Мабуть, лишилися зараз тільки в нашій пам’яті… А може, існують і
донині… В домі дитинства у стареньких батьків…
Але існують і справжні колекціонери, з якими студенти мали можливість познайомитися на зустрічі: люди, які з захопленням розповіли про колекцію марок та монет. Нікуліна Зоя Тимофіївна розповіла про колекцію музею технікуму. Це було дуже цікаво та повчально. Бажаючі змогли прийняти участь  в конкурсі на знання монет.
Найдивовижніше в історії колекціонування - це те, що рано чи пізно, власники колекцій приходять до думки, що їхня приватна справа давно перестала бути для них приватною. У міру зростання колекції, кожен колекціонер починає замислюватися над суспільним значенням своєї праці. Зберегти колекцію як ціле - стає головним завданням більшості з них.
Кожна бібліотека починалася з невеликої кількості книжок також і з приватних колекцій. Приватна колекція ставала надбанням суспільним.
Завідуюча бібліотекою ім. Лесі Українки Світлана Влезько розповіла про  книжковий фонд бібліотеки, який складає більш ніж 60 тисяч екземплярів і є теж своєрідною колекцією, яку на протязі 60 років збирали, пропагували серед користувачів і зберігали бібліотекарі. Серед книжок бібліотеки є дійсно унікальні, які становлять художню, наукову та літературну цінність: фонд зарубіжної та української літератури, книги з мистецтва. Студенти познайомилися з книгами, які вийшли в українських видавництвах в різні роки і якими пишається бібліотека.
Бібліотека та її фонд– це комунальна власність, власність громади,  одже кожного мешканця міста зокрема. Громадяни володіють безцінними джерелами інформації, тільки потрібно захотіти її отримати.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...