четвер, 31 серпня 2017 р.

                  ЗАПОВІДНИКИ УКРАЇНИ
                        екологічний марафон
                               Асканія-Нова














  Заповідник належить до біосферних, а це означає, що він - міжнародного значення. Доступ до біосферних заповідників обмежений.
  Асканія-Нова знаходиться у Чаплинському районі Херсонської області, територія його 33707,6 га й ділянка "Стара" площею 520 га - найдавніше у світі урочище, яке не знало плуга: тутешні екосистеми недоторкані упродовж мільйонів років. Цей заповідник входить до до сотні найвідоміших у Європі степових територій, 1984 року його включено до мережі міжнародних резерватів ЮНЕСКО. На просторах Асканії-Нової, у так званому Чапельскому поді - низині, що час від часу заповнюється талою водою, серед типчаково-ковилового степу живуть зебри, південно-американські верблюди, шотландські поні, індійські та африканські антилопи,олені, лами, африканські буйволи, сайгаки...- всього близько 800 диких копитних, і ці представники різноманітних континентів чудово адаптувалися до тутешніх умов. Всі вони більшу частину року перебувають на вільному випасі. Тутешні коні Пржевальського ведуть походження від тих, кого завезли ще в дев'ятнадцятому столітті. Копитні розмножуються, й найвідоміші зоопарки стають у чергу, щоб поповнити ними свої колекції.
  Асканія-Нова носить ім'я засновника - Ф.Е. Фальц-Фейна. Саме при ньому були закладено природоохоронні структури - подібні тій, що була прийнята за основу біосферного резервату рішенням сесії ЮНЕСКО тільки 1972 року. Ні війни, ні революції, ні горезвісна "лисенківщина", що розділила працівників на зоологів і екологів, не могли зламати подвижницького духу, закладеного засновником Асканії-Нової. Тепер на його батьківщині встановлено пам'ятник: Фрідріх Фальц-Фейн сидить на стільці, а біля його ніг - дрохва, найпрудкіша серед птахів України.
  Заповідник розташований на Понтійському шляху міграції птахів: у різні пори року тут пролітають 270 видів пернатих, з яких 107 видів осідають на гніздування. Серед них білі і чорні лебеді, фламінго, журавлі, стрепети, сірі куріпки, степові орли...
У вольєрах живуть африканські страуси - нащадки тих, кого в штучних умовах вивели ще на початку XX століття - фазани, павичі, вінценосні журавлі, папуги та інші пернаті.
  В асканійському дендропарку ще за Фальц-Фейна прокладено зрошувальну систему, кожне дерево живить артезіанська вода. Усього ж колекційний фонд охоплює 368 видів і сортів з різних континентів, тут культивується майже 90 видів реліктових, рідкісних рослин, з яких 68 занесено до Червоної книги України, а шість видів квіткової флори перебувають у міжнародних червоних списках. Тут один з найбільших на півдні України штучно вирощений ліс.
  У 1995-му  біосферний заповідник став самостійним господарством. Тепер він має 12 відділів - у тому числі й відділ ботанічного парку та заповідного степу- у ньому діють дев'ять лабораторій, науковий музей; Асканія-Нова веде експериментальне господарство у чотирьох племінних заводах.  За масштабами утримання тварин у напіввільних умовах, за акліматизаційними технологіями заповідник входить до першої десятки світових взірців. Тутешній зоопарк включено до реєстру національних набутків України, а 2008 року заповідник - переможець акції "Сім природних чудес України".

Матеріал підготовлено за статтею Н. Околітенко Асканія-Нова//Жінка.-2015.-№8.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...