неділю, 4 листопада 2018 р.


               ПРО ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО 
в бібліотеці







У сучасних умовах державотворення в Україні зростає роль гуманістичного виховання підростаючого покоління. У Законі України "Про освіту" метою освіти визначено всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу народу. Велика роль у цьому процесі належить,  наряду зі школою та вчителями, і бібліотекарям.
 Тому, проводячи різноманітні бібліотечні  заходи, ми намагаємося донести до дітей важливість людських цінностей, значення моралі для людини, пояснюємо важливість поваги та шанування інших людей. Приклади наводимо з літературних творів, які увійшли до скарбниці людства, які стали символами для справжніх  людей і в нашій країні, і за кордоном.
 Чергова зустріч відбулася з учнями 6-го класу міського ліцею. Тема – життя та творчість Василя Олександровича Сухомлинського.
Видатний український педагог – Василь Олександрович Сухомлинський вважав проблему виховання моральних цінностей засобами слова — одною з найскладніших і найгостріших проблем, над якими треба працювати і в теоретичному, і в практичному планах, адже слово, як інструмент впливу на душу дитини, нічим не замінити.
Педагогічна спадщина В. Сухомлинського багатопланова. Вона зазнавала певної еволюції, постійно збагачувалася, поглиблювалася. Хоча він жив і творив у застійні часи, ставлення до його діяльності та ідей не змінилося. Його педагогічна концепція високогуманна і демократична, органічно поєднує класичну і народну педагогіку.
Особливу увагу В.Сухомлинський приділяв школі як осередку культури. Проте цю роль, на його думку, вона може виконати лише за умови, що в її діяльності пануватимуть чотири культи: Батьківщини, Людини, Матері й рідного Слова.
Василь Сухомлинський вважав кожну дитину неповторною: "Людина неповторна", — є задатки, обдаровання, талант до певного виду або кількох видів (галузей) діяльності". Немає «бездарних і лінивих дітей».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...