субота, 22 лютого 2020 р.

    МОВА - ГЕНЕТИЧНА ПАМ'ЯТЬ НАРОДУ
          21 лютого - Міжнародний день рідної мови
  Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО в листопаді 1999 року і відзначається щороку з лютого 2000 року.
 Тема Міжнародного дня рідної мови у 2020 році - Мови без кордонів. Свято  присвячене заохоченню мирного діалогу і соціальної інтеграції.
 Бібліотекарі підготували цікавий матеріал про виникнення та розвиток людської мови для різних вікових категорій читачів.
 Студенти Білгород-Дністровського коледжу природокористування, будівництва та комп'ютерних технологій та учні 4-б класу ЗОШ №4(класний керівник - Крівцова Леся Миколаївна) дізналися скільки існує в світі мов, як вони виникли та розвивалися. 
 Кожний народ пишається своєю мовою, шанує її та спілкується нею. 
 . «Визнання і повага мовного та культурного розмаїття сприяють зміцненню єдності і згуртованості суспільств, що є основою для більш міцного миру як всередині товариств, так і між ними», — з матеріалів на сайті ЮНЕСКО.
    «Мова відіграє основну роль в будь-яких видах комунікації, а саме вона відкриває шлях до зміни і розвитку людського суспільства. Використання — або відмова від використання — тих чи інших мов може відкрити або, навпаки, перегородити дорогу в майбутнє численним представникам суспільства в багатьох частинах світу», — наголошується в повідомленні ООН.
 Особливе місце в житті людини відіграє мова і добре коли люди володіють декількома мовами. Але ж рідну мову треба знати досконало. 
  Українська поетеса Ліна Костенко влучно відмітила нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову. Всяка мова бідніє від того, що нею не користуються на державному рівні й не спілкуються у побуті. Тому, аби примножити й зберегти рідну мову, нею треба спілкуватися починаючи від колискових і завершувати виступами з високих трибун. Нею варто думати та мріяти, дивуватись і любити. Недарма ж учені довели, що наша генетична пам’ять тісно пов’язана із мовою, яка може прокинутись у генах навіть через кілька поколінь.









Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...