неділя, 22 листопада 2020 р.

 МОДА НА "ВЕЛИКЕ НІМЕ"

12 вересня українські кінематографісти відзначили своє професійне свято, яке було встановлено Указом Президента України "Про День українського кіно". Свято відзначають щорічно у другу суботу вересня.
Перша українська кінозйомка відбулась у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже у грудні Федецький влаштував перший український кіносеанс у Харківському оперному театрі. З дореволюційним кіно в Україні пов’язана творчість багатьох популярних акторів. Королевою екрану тих часів була Віра Холодна, яка народилася в Полтаві і багато знімалася в Одесі. Одеську кіностудію називали "Голлівудом" на березі Чорного моря. У 1922 році було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, якому вдалося реконструювати одеське і ялтинське підприємства, а в 1928 році ввести в дію Київську кінофабрику (майбутню Київську кіностудію ім. О.Довженка). У 1930 р. в Україні з’являється перший звуковий фільм - документальна стрічка Д.Вертова «Симфонія Донбасу». Українські митці впродовж минулого століття створили власну яскраву кіношколу, яка гідно збагатила світове кіно. Імена Олександра Довженка і Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова, Леоніда Осики, Івана Миколайчука і багатьох їх талановитих творчих послідовників назавжди вписані в історію світового кінематографу.

Матеріали ефіру на інформаційному каналі "Наше місто" та бібліотечної книжкової виставки познайомили глядачів і читачів з історією та сучасним станом українського кіно.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...