вівторок, 15 грудня 2020 р.

 МІКРОРЕНТҐЕНИ

 УКРАЇНСЬКОЇ ПАМ'ЯТІ

14 грудня наша країна відзначає День вшанування учасників 


ліквідації 


наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 

 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд. Саркофаг споруджений у найкоротший строк – за 206 днів.

    Лише завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. До ліквідації наслідків аварії було залучені тисячі фахівців різних професій! Отримуючи великі дози опромінення, інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі - усі, хто пішов тоді не тільки за наказом, а й за покликом серця, зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації і поверталися, а на зміну приїздили інші. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб.

 До Дня вшанування ліквідаторів в бібліотеці познайомили користувачів з новою подарованою книгою, яка розповідає про Чорнобиль: Ярослав Тарас "Мікрорентґени української пам'яті". 

  Книга вийшла в вийшла в видавництві "Апріорі"(Львів) у 2017 році і висвітлює діяльність комплексної історико-етнографічної експедиції, яка працювала в 1994-2003 роках у радіоактивно забруднених територіях Полісся. Автор подає характеристику зони відчуження, описує життя поліщуків в екстремальних умовах, висвітлює враження від окремих сіл, висвітлює роботу міліції, влади, водіїв у зоні, змальовує окремі портрети членів експедиції, показує природне самовідновлення екосистем, фіксує новітній фольклор, що відтворився під час роботи членів експедиції з респондентами.















Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...