понеділок, 15 березня 2021 р.

                         ТАРАС ШЕВЧЕНКО - ДІТЯМ

Наша бібліотека підтримує тісний зв'язок з вихователями та вихованцями дитячого садочку №5. Малеча приходить до бібліотеки і бібліотекарі відвідують заклад з цікавими розповідями і книжками.

До дня народження Тараса Григоровича Шевченка провели ознайомчу літературну годину.
Тарас Шевченко ніколи не писав для дітей. Вірші, які вивчають у школі чи просто радять читати дітям, - це, здебільшого, уривки з його великих поем. Та вони є доступними і для найменших, бо написані просто і легко.
Але, якби доля відпустила Шевченку більше часу, то він, напевно, писав би і для дітей. Він любив дітей, ніколи не був байдужим до їхньої долі, особливо до діток знедолених. З великою любов'ю і співчуттям він описує дітей у своїх віршах. "Я так люблю дітей, що й не надивився б на цей відбиток ангела". Або ще казав: "Мене люблять діти, а кого люблять діти, той ще не зовсім поганий чоловік". Друзі згадували, що він часто збирав навколо себе малечу і бавився з ними.
Він намалював кілька портретів дітей своїх друзів, і видно, що вони виконані з любов'ю і ніжністю.
Тарас Шевченко задумав створити кілька підручників для народних шкіл. Він завжди вважав, що діти повинні навчатися рідною мовою. Виданн я букваря він вважав важливою справою, бо за ним стояла освіта не тільки дітей, а і їхніх неписьменних батьків. "Якби Бог поміг оце мале діло зробить, то велике само б зробилося" - писав Шевченко. А великим ділом він вважавсправу освіти народу.
Возвеличу малих рабів отих німих,
Я на сторожі коло них
Поставлю слово.






За матеріалами видання: Тарас Шевченко - дітям.- Львів:Апріорі,2016.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...