вівторок, 16 березня 2021 р.

                   ПРО МУЗИЧНИЙ ДАР ШЕВЧЕНКА

  Тарас Григорович Шевченко - пророк, філософ-мислитель, геніальний поет, художник, академік графіки, музикант, фольклорист-етнограф, археолог, історик, глибоко ерудований мистецтвознавець.

 Мистецька постать Тараса Шевченка в усій своїй багатогранності є монолітна, цільна, з нерозривною єдністю творчого мислення. Різні види художньої діяльності митця становлять органічне ціле, взаємно розвиваючи, доповнюючи та пояснюючи один одного. Геній Шевченка яскраво світиться трьома рівноцінними гранями таланту - поезія, живопис, музика.

 В суботу, 13 березня, бібліотекарі разом з викладачами і учнями Випасненської музичної школи говорили про музику в житті Шевченка, читали його вірші (Анатолій Макарчук і Тихон Маслечко), виконували улюблені музичні класичні твори (Катерина Тарасова і Людмила Іванівна Селезньова).

 Тарас Григорович дуже любив співати, мав приємний тенор, співав серцем і був визнаний справжнім народним співцем України. Його улюбленою піснею була "Ой, зійди, зійди, зіронько та вечірняя". Родич поета згадував:"Кожне слово в його пісні зливалось з таким чистим, щирим почуттям, що не знаю, чи зміг би який-небудь артист-співак виконати краще, ніж Тарас!.."

 Т. Шевченко знав дуже багато народних пісень. Ліричні пісні були співзвучні його вразливій, ніжній душі. Він все життя збирав і записував українські народні пісні, а деколи і сам створював мелодії до своїх віршів.

 Поетична спадщина Т. Шевченка виросла з української народної творчості, чарівливої народної пісні, а особливо - такого суто українського мистецького явища як українська дума.

 Т. Шевченко добре орієнтувався в класичній музиці, досконало знав сучасне музичне мистецтво, тонко відчував його естетичну вартість, фахово орієнтувався у виконавській майстерності співаків і інструменталістів, використовував музичну термінологію, що свідчить про глибоку обізнаність в музиці. Сам грав на кобзі та бандурі, дуже любив віолончель. 

 Тарас Шевченко був інтелігентною людиною, спілкувався з видатними вченими, літераторами і музикантами, часто відвідував концерти. Улюблений композитор поета - Ф. Шопен. Багато років дружив із знаменитим співаком і композитором С. Гулаком-Артемовським.












Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...