понеділок, 1 листопада 2021 р.

 У пошуках втраченого часу

(10 липня – день народження Марселя Пруста)

Народився Марсель Пруст у Парижі 10 липня 1871 року. Батько Марселя – Адрієн – відомий лікар, викладав в університеті. Адрієн був відомим епідеміологом, автор великої кількості книг із гігієни та медицини. Мати – єврейка за національністю, донька заможного біржового маклера, освічена та начитана жінка. У дев'ять років Марсель сильно страждає від астми. Хвороба супроводжувала його весь життєвий шлях і сформувала своєрідний характер автора.
У роки перебування в ліцеї (1882 – 1889 ) у Марселя почав прокидатися літературний талант. З іншими студентами Марсель починає видавати журнал "Бузковий огляд", в якому у 1886 році друкують перші оповідання юного генія "Хмари" і "Затемнення" у 1886 році . Марсель у 1889 році закінчує ліцей і отримує ступінь бакалавра словесності.
Два наступні роки (1889 - 1890), Марсель служив в Орлеані, в армії. Після приїзду до Парижа навчається у Сорбоні на юридичному факультеті. Він там отримує учений ступінь з юриспруденції, а пізніше і з літератури.
Марсель прослужив у французькій армії рік, не звертаючи увагу на своє здоров’я, цей період життєвого шляху він описав у романі "На Германтову сторону". У молоді роки Марселю присвоїли репутацію дилетанта та сноба, через що він мав певні негаразди із публікацією першої частини роману у 1913 році.
У 1909 році почав працювати над найпопулярнішим своїм шедевром – "У пошуках втраченого часу", а 1913 року, у вересні, вийшов перший роман епопеї "На Сваннову сторону", який письменник розмістив у видавництві "Ґрассе" за власний кошт. Читачі та критики прийняли твір холодно. Зате другий його роман "У затінку дівчат-квіток" приніс Марселю славу та удостоєний премії братів Гонкурів.
«В пошуках втраченого часу» складається з семи романів, в яких діє приблизно 2500 персонажів. Грем Грін вважав Пруста кращим романістом ХХ століття, а Сомерсет Моем вважав роман «У пошуках втраченого часу» «найкращим художнім твором на сьогоднішній день».
Останні три роки своєї долі Марсель провів у своїй спальні, працюючи уночі та відпочиваючи вдень.
Марсель помер у 1922 році. Похований майстер пера у Парижі.
В нашій бібліотеці є видання творів Марселя Пруста у 8-ми томах українського видавництва «Юніверс». В семи томах надруковано роман «У пошуках втраченого часу»



Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...