четвер, 27 січня 2022 р.

БІЙ ПІД КРУТАМИ. ПАМ'ЯТЬ  

29 січня - День пам'яті полеглих у бою під Крутами

 Сьогодні ми говорили про молодих хлопців, які  вели бій біля станції Крути 29 січня 1918 року. Завідуюча бібліотекою Влезько Світлана разом з учнями 11-го класу Білгород-Дністровського академічного ліцею перегорнули сторінки історії і опинилися в вирі подій.

   Бій під Крутами. Окрема сторінка української історії, виведена кривавим чорнилом. Героїчний подвиг юнаків, які не мали особливої військової підготовки, які грудьми встали на захист батьківщини. Події 29 січня 1918 року, що відбулися на залізничній станції «Крути», в 130 кілометрах від Києва, обросли міфами. Свого часу радянська історіографія замовчувала цю сторінку минулого. Наприклад, в енциклопедичному виданні «Великий жовтень і громадянська війна в Україні» автори всього лише написали, що в січні 1918 року біля станції Крути йшли запеклі бої між радянськими частинами і військами української буржуазно-націоналістичної контрреволюції. З. Тільки в роки незалежності України історикам вдалося розповісти світові правдиву хроніку героїчного подвигу молодих патріотів.









Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...