середа, 29 березня 2023 р.

 Знайомство з театром в бібліотеці

 27 березня  з 1961 року відзначається Міжнародний день театру. Це  рішення було прийняте на IX конгресі  Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО.

Традиційно цей день проходить під девізом «Театри як засіб взаєморозуміння та зміцнення миру між народами».

 День театру — це свято всіх працівників театру, а не тільки акторів, адже «театр починається з вішалки». Тут немає другорядних професій, тому цей день відзначають також режисери-постановники, продюсери, звукоінженери, сценаристи, світлотехніки, гардеробники та білетери.

Вперше про театр згадується в джерелах, що датовані 497 роком до н.е. В них говориться про проведення свята, присвяченого богу Діонісу. Перша будівля театру з’явилась у Римі в 55 році до н.е., там виконували вірші та невеликі п’єси, переспіви легенд та міфів.

Перший український стаціонарний театр був відкритий у Львові в 1795 році, а через 24 роки з’явилась перша українська п’єса «Наталка-Полтавка» Івана Котляревського.

В Україні з нагоди Міжнародного дня театру в мирні часи проводяться театральні фестивалі, артисти отримують нагороди та державні звання, а глядачі йдуть на прем’єри вистав. В бібліотеках теж обов’язково до цього Дня проводяться різні заходи. Сьогодні теж: граються аматорські вистави, відбуваються театралізовані зустрічі та зустрічі з акторами та режисерами, бібліотекарі знайомлять читацьку аудиторію з найцікавішими книгами про театральну історію, про режисерів та акторів. Приходьте, шановні друзі, до бібліотеки!  Читайте книжки і отримуйте задоволення!









Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...