середу, 8 березня 2017 р.


УДОСТОЄНІ НОБЕЛЯ
Жінки - лауреати Нобелівської премії
Нобелівську премію отримали 882 особи, 48 з них жінки.


Марія Склодовська-Кюрі

1903 року з французькими фізиками П'єром Кюрі та Анрі Беккерелем престижну премію "за дослідження радіаційних явищ" вперше отримує жінка - Марія Склодовська-Кюрі. Ім'я для наукових кіл маловідоме, але саме про нього за кілька років говоритиме увесь світ. Усе через радій та полоній - ці хімічні елементи відкрила Кюрі, за що вдруге удостоєна Нобелівської нагороди. А відтак, стала єдиним ученим, відзначеним цією премією у двох різних галузях, - фізики та хімії. Завдяки її дослідженням радіохімія та радіоактивність постали як галузі науки, а в медицині з'явився спеціальний від лікування - "Кюре-терапія": радій руйнує хворі клітини, лікує вовчак, злоякісні пухлини та деякі форми раку.
Жодна з жінок на земній кулі не була настільки популярна: сто шість академій та наукових закладів обрали Марію Склодовську-Кюрі почесним членом, а журнал "New Scientist" у 2009 році визнав її найвидатнішою жінкою-науковцем усіх часів.




Франсуаза Барре-Сінуссі

1981 року світ стикнувся з незнайомим, але надзвичайно небезпечним ворогом, який вже забрав життя тридцяти мільйонів людей. Шукати причину цієї трагедії взялися тисячі науковців і сотні найпотужніших лабораторій світу. Розгадати природу хвороби вдалося лише за два роки французьким біологам Франсуазі Барре-Сінуссі та Люку Монтаньє. Ї вирок приголомшив - епідемія СНІДу. Завдяки відкриттю вірусу імунодефіциту людини, його вивченню, сьогодні нам відомо, як він передається, як захистити себе та боротися з цією страшною недугою. За це досягнення в 2008 році науковці отримали Нобелівську премію з медицини. А нещодавно в одному інтерв'ю науковець запевнила, що повна перемога над синдромом набутого імунодеміциту завдяки створенню нових препаратів можлива уже до 2050 року. 


Тавакуль Карман

Більшу частину свого часу вона проводить на площі у наметі, де бореться не лише за свої, а й мрії усіх жінок у Ємені. Так професійний журналіст, сміливий правозахисник, відвертий активіст і любляча мати - Тавакуль Карман живе останнє десятиліття. 2005 року вона заснувала організацію "Жінки-журналісти юез ланцюгів", відтоді своє життя присвятила мирним протестам і сидячим страйкам. За непопулярну позицію їй погрожували та переслідували, вона неодноразово опинялася у в'язниці та на "стовпі ганьби". Проте "залізну жінку" та "матір революції"(так її називають у Ємені) це не зупинило: вона прдовжує підтримувати жінок, згуртовує народ проти урядової корупції та несправедливості. У 2011 році, разом з Леймою Гбові та Елен Джонсон-Серліф, Тавакуль Карман нагороджено Нобелівською премією миру.

  


Світлана Алексієвич

За 115 років існування Нобелівської премії українців за громадянством серед лауреатів немає, але нобелянтів, дотичниї до нашої держави, -  чимало. У 2015 році список поповнився: премію з літератури здобула уродженка Івано-Франківщини, білоруська письменниця та публіцистка Світлана Алексієвич. "Блискучому майстру художньо-документальної прози за пам'ятник стражданню і мужності у наш час", - так Нобелівський комітет називає її багатоголосу творчість: хроніку Другої світової війни, чеченьських воєн, Чорнобиля та буремних дев'яностих. Це непросто книжки, а людські голоси - каже авторка. 
В арсеналі Світлани Алексієвич ця нагорода стала чотирнадцятою премією, її твори видаються в дев'ятнадцяти країнах і перекладані двацятьма мовами.

Матеріал підготовлен з використанням матеріалів журналу "Жінка".

Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...