середу, 31 травня 2017 р.

    ЗАПОВІДНИКИ УКРАЇНИ 
екологічний марафон
КАНІВСЬКИЙ ПРИРОДНО-ІСТОРИЧНИЙ ЗАПОВІДНИК - 

 було створено 30 червня 1923 року згідно з рішенням Колегії Наркомзему УРСР. Спочатку мав статус навчально-дослідного лісового господарства, та невдовзі було присвоєно статус заповідника, площа якого була збільшена до 2027 гектарів. Знаходиться на Черкащині, межує з Чернечою горою, де поховано Тараса Шевченка. 1939 року Канівський біогеографічний заповідник із науково-дослідною та навчальною базою був переданий у відання Київського державного університету імені Т.Г. Шевченка.
      


   За природними умовами - ділянка лісостепу України. Рельєф його розчленований , що спричиняє велике різноманіття флори й фауни. У цьому краї багато пам'яток культури. На одній із гір - Княжій - внаслідок розкопок академіка Біляшівського було знайдено залишки літописного Родня - одного з найперших міст східних слов'ян. Пізніше виявили поселення скіфів і полян.
   Основними функціями Канівського заповідника є охорона еталонних комплексів Лісостепу України, збереження біорізноманіття, а ще - відстеження динаміки природних процесів. Колись Канівські гори були вкриті лісами, а після їх вирубування на крутосхилах почалася страшна ерозія.Нині майже третину заповідника займають яри, деякі з яких сягають глибини 30-40 метрів.(Хмілянський Яр - найбільший в Європі). 
  У цьому краї зустрічаються реліктові рослини, що збереглися з льодовикових часів - багаторядник Брауна та лопатевий, голокучник дубовий, грушанка мала. Загалом у заповіднику зростає 22 види рослин, занесених до Червоної книги України. А п'ять видів перебувають у Європейському червоному списку як такі, що під загрозою зникнення у світовому масштабі. На одній ділянці можна зустріти сон-траву, очерет і конвалію, що трапляється дуже рідко. 





       
   Тільки комах у заповіднику 7800 видів, з них 36 теж занесено до Червоної книги України. Тут можна зустріти жука-оленя, бражника "мертву голову", махаон - украй рідкісного метелика, а також ведмедицю Геру. Тут охороняється 300 видів павукоподібних, 200 видів молюсків, 49 видів багатоніжок, зокрема й украй рідкісний вид полісдемус український. 
   


    
















На островах, що збереглися після того, як було створено на Дніпрі каскад водосховищ, зустрічаються справжні дива. На Круглику - велика колонія сірої чаплі. Острів Шелестів майже повністю вкритий лісами, що чергуються із чагарниками, на Зміїних островах - столітні дуби та сосни. Екосистеми Круглика та Шелестіва є еталонними. 




   Велике значення має Канівський заповідник для відпочинку перелітних птахів: тут, бува, товчуться тисячні зграї качок, куликів, мартинів... Загалом на його територіі 26 видів тварин, занесених до Європейського червоного 
списку. 

Використані матеріали із журналу "Жінка",2015,№5

Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...