неділя, 26 лютого 2017 р.

                              ХОРТИЦЯ
         Екологічний марафон "Заповідники України"

Хортиця споконвіків була сакральним місцем наших далеких пращурів - самих курганів колись налічувалось 129, а ще ж є культові кам'яні кільця, яких на острові знайдено дванадцять. Знайдено й сліди скіфів, печенігів, сарматів, хозарів, кіммерійців, половців та слов'ян. А у балці Велика Молодняга виявлено поселення доби палеоліту, яке з'явилося 35 тисяч років тому. На острові збереглися декілька стародавніх святилищ, що датуються II тисячоліттям до н.е. За часів Київської Русі на Хортиці збиралися руські дружини, які йшли воювати з кочівниками, про що свідчать літописи 1103, 1190, 1223 років. За однією з версій, саме тут загинув у бою з печенігами князь Святослав.
Хортиця - найголовніше  із семи чудес України. Цей острів являє собою Україну в мініатюрі: представлено всі ландшафти - від степових до гірських і пустельних. Тут у недоторканому виді збереглися ділянки цілинного степу, виходи докембрійських порід, байрачні та плавневі ліси, озера, нагірні діброви. В урочищах острова налічується 1052 види вищих рослин, 52 види риб, 6 видів земноводних, 9 - плазунів, 221 вид птахів, 26 видів ссавців. І всі співіснують дружно!
З 1994 року острів з прилеглими скелями оголошено Національним заповідником. Тут збудовано історико-культурний комплекс "Запорізька Січ".


Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...