неділю, 26 лютого 2017 р.

УРОКИ ВИДАТНИХ ОСОБИСТОСТЕЙ
Родина Терещенків
Династія талановитих підприємців і організаторів цукрового виробництва Терещенків відіграла значну роль в економічному житті України другої половини XIX - початку XX століття. Вона уособила кращі риси тодішнього торгово-промислового прошарку, спрямувавши свої зусилля на вдосконалення суспільних відносин власними засобами - насамперед активною працею на теренах благодійності й меценатства. Серед Терещенків ми зустрічаємо чимало непересічних особистостей, які вдало поєднали в собі галузі людської діяльності, залишивши помітний слід у вітчизняній історії.
20 лютого - виповнилося 185 років Федіру Артемійовичу Терещенку - другому сину засновника династії Терещенко Артемія Яковича.
Ще підлітком Федір Терещенко став помічником батькові й брату в комерційних справах, а з 60-х років вже в парі зі старшим братом Миколою активно займався і громадськими справами. Обирався почесним мировим суддею, виконував обов'язки чиновника з особливих доручень, опікувався благодійними закладами в Глухові. На власні кошти заснував і утримував філантропічні, лікувальні та освітні заклади в Києві та Глухові, фінансував десятки установ і товариств, кількома закладами опікувався як почесний попечитель, зокрема, на Подолі створив ціле благодійне містечко, до якого належали нічліжний притулок для бідняків, будинок безплатних квартир для бідних удів з дітьми і самотніх літніх жінок та пологовий притулок, був почесним попечителем 2-ої чоловічої гімназії. Чималі заслуги мав Федір Артемійович у справі колекціонування творів мистецтва. Саме його мистецьке зібрання найбільш повно збереглося в роки громадянської війни і стало основою Київського музею російського мистецтва. Крім нього, значною мірою завдяки Миколі Артемійовичу та його дітям - Івану, Олександру, Ользі, і, особливо, Варварі з її чоловіком - Богданом Ханенком, - Київ сьогодні має зібрання трьох державних музеїв. Два з них - Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків і Музей російського мистецтва, розміщені в будинках, що належали родині Терещенків, а третій - Національний художній музей - споруджений за їх активної участі.
Учні десятого класу познайомилися з історією династії підприємців та меценатів Терещенків, яка має бути прикладом для українських олігархів.







Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...