вівторок, 28 лютого 2017 р.

                       ОДЕЩИНА МОЯ
                  до 85-річчя Одеській області


27 лютого 1932 року Центрвиконком СРСР затвердив Постанову IV сесії Всеукраїнського ЦВК про створення Одеської області, до складу якої увійшли також деякі райони сучасної Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей. Протягом восьми наступних років територія області активно змінювалася, частина її відійшла до створеної у 1937 році Миколаївської області, частина була приєднана після ліквідації Автономної Молдавської СРР, формувалися райони.
15 лютого 1954 року Указом Президії Верховної Ради СРСР до Одеської області були приєднані райони колишньої Ізмаїльської області.
Нині територія Одеської області - 33310 квадратних кілометрів, до її складу входять 26 районів і 4 міські райони. На території Одещини розташовані 1176 населених пунктів: 19 міст, 33 селища міського типу, 1101 село і 23 селища. На Одещині мешкають 2 мільйони 386 із половиною тисяч наших земляків.


Смарагдовий квітучій краю!
На півдні - твої безмежнії степи, 
На півночі - твої чарівнії ліси.
Така благодатна твоя земля -
Пшениці й жита золоті поля;
Блакитні ріки, озера прозорі, 
Цілющі лимани та Чорнеє море.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...