середа, 5 квітня 2023 р.

 Витримали й не скорилися:

річниця звільнення Київщини та Чернігівщини

Година пам’яті в бібліотеці

2 квітня 2022 року Міністерство оборони України повідомило про звільнення Київської області від російських загарбників. У цей день українські військові також деокупували Чернігівщину.

Бородянка, Буча, Ірпінь, Гостомель, Мощун – населені пункти Київщини, які першими зустріли велику війну, пережили окупацію, терор й запеклі бої. Міста-Герої не скорилися перед окупантами, наші захисники відбили ворожий напад на столицю та звільнили Київську область.

 Серед міст і сіл, які були захоплені ворогом, невелике село Ягідне на Чернігівщині. Шкільний підвал на 28 днів ворожої окупації став тюрмою усім мешканцям села. Старі, малі, хворі, жінки, чоловіки… Всіх під загрозою смерті зігнали та замкнули… 299 дорослих і 67 дітей, найменшому – півтора місяця.

 На стінах підвалу вишкрябані імена людей та дати. Імена тих, хто майже місяць просидів там у заручниках, не знаючи, чи вдасться живим вийти на волю і тих, хто цей полон не пережив. Дати, коли російські війська зайшли до села та зігнали ягіднянців до тісного, вкритого грибком підвалу. Та дати втечі росіян і коли "прийшли наші".

Історію полону жителів села Ягідне почули учні 9-а класу Академічного ліцею. Це - вражаюче, страшне, нелюдське відношення до мирного населення. І воно потребує покарання винних.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Помни: слово - не воробей!

  «В сузір’ї слів, і квітів, і зірок» Бібліотека Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський в рамках #Національного_тижня_поезії для підо...